5 viktiga IoT-uttryck för ditt företag

Av Per Christian Foss 06.07.17 |

Del:

För företag som överväger att investera i IoT lönar det sig att ha kunskap om de faror och möjligheter det medför. Vi har samlat fem nyckelfraser som kommer att vara viktiga (eller ännu viktigare än de redan är) under de kommande åren.

Uttrykk IoT-addsecure-iot sikkerhet.pngIoT-säkerhet: Den kanske största säkerhetsrisken med IoT är att många lösningar ligger öppet på nätet.

 

Läs även: Därfor är säkerhet extremt viktigt i IoT

 

1. Botnet

Botnets är redan ett av de största hoten på internet, och på grund av IoT kommer hotet att bli ännu större. Precis som det låter handlar det om ett nätverk av "bots” – datorer som kapas av inkräktare som använder dem för sina egna syften.

Genom att kombinera processorkraften i alla de kapade enheterna kan kaparna göra väldigt mycket. Det vanliga är att de sprider skadlig kod, skickar ut spam e-post, eller överbelastar webbplatser och tjänster.

IoT-enheter har ofta inte samma skydd mot sådana kapningar som datorer har, och eftersom enheternas användningsområden är mer begränsade är det svårare att upptäcka att de kör långsamt på grund av oönskade aktiviteter.

 

2. DoS/DDoS

En Denial-of-Service-attacks syfte att sätta nätanslutna system ur spel genom att överbelasta dem. Ett exempel på det är en datamask som instruerar systemet att kopiera en fil om och om igen tills all processorkraft har använts.

En Distributed Denial-of-Service-attack använder enheterna i ett botnet till att skicka stora mängder förfrågningar mot en server samtidigt, så att bandbredden överskrids och systemet kraschar.


Läs även: Dette talade vi om på SecTech-mässen 2017 

3. LPWAN

LPWAN är kort för Low-Power Wide-Area Network. De skiljer sig från andra typer av nätverk, som t.ex. wifi, genom att de har mycket större räckvidd men mindre datakapacitet. Eftersom enheterna i IoT-nätverk inte brukar behöva skicka samma mängd data som man gör över det vanliga internetet, utan istället behöver nå så långt som möjligt för så lite pengar som möjligt, är LPWAN mycket fördelaktigt.

Ett bra exempel på LPWAN-teknik är NB-IoT, som använder det existerande mobilnätet till att låta IoT-enheter kommunicera med varandra.

 

4. Managed Connectivity

Ett IoT-nätverk består ofta av väldigt många små enheter, och det är svårt att få en bra överblick utan en så kallad Managed Connectivity-lösning.

Det är helt enkelt den programvara som du använder för att hantera och övervaka ditt nätverk, så att du enkelt kan se vilka enheter som är anslutna till nätverket, vilka användare som har tillgång etc.

 

Läs även: Vad händer på IoT-fronten i Norden? 

 

5. VPN

VPN eller Virtual Private Network är ett mycket säkrare alternativ till öppna anslutningar över internet. De består av slutna privata anslutningar inom det större internetet (så kallade tunnlar) och tillåter inte att någon får åtkomst utan att först genomgå en autentiseringsprocess.

Den kanske största säkerhetsrisken med IoT är att många lösningar ligger öppet på nätet, så att alla kan komma åt dem. Det borde inte vara så när stängda privata nätverk har funnits i flera år och är en säker och enkel lösning på problemet.

iot_lexicon_se

 

IoT

Per Christian Foss

Av Per Christian Foss

Per Christian har 7 års erfarenhet av området Sakernas Internet (Internet of Things), inom affärsutveckling, försäljning och produktledning. Han har ett stort engagemang för IoT, för hur man genom att koppla enheter till internet kan nå stora fördelar för företag, för enskilda individer och för samhället som helhet. Per Christian har arbetat med en lång rad vertikaler inom IoT, såsom connected cars (uppkopplade bilar), smarta hem, säkerhetslösningar och självkörande bussar.
false
iot-sikkerhet_addsecure