Fem IoT-uttryck du bör känna till

Av Per Christian Foss 21.02.18 |

Del:

Internet of Things (IoT) utvecklas i en enorm fart, och blir bara mer aktuell för varje månad som går. Här är fem uttryck som du bör känna till.

internet-of-things-design-concept-with-icons-vector-id693637286.jpg

 

1. Botnet

Ett botnet är ett nätverk av anslutna maskiner eller föremål som har kapats för andra syften. Genom fientlig programvara kan hackare få tillgång till stor processorkraft genom att kombinera sådana så kallade zombie-maskiner i större nätverk, och använda dem för att till exempel skicka ut spam-mejl, eller överbelasta andra nätverk/servrar genom att skicka förfrågningar från alla zombier på en gång.

Maskiner kan vara en del av ett botnet även när du fortsätter att använda dem, men de arbetar ofta långsammare eftersom de lägger så mycket kraft på andra processer. Många botnets har redan upptäckts på det befintliga IoT, eftersom IoT-enheter är bland de enklaste att kapa.

2. DoS/DDoS

En DoS-attack (Denial-of-Service) är en vanlig typ av attack för hackare som vill sätta ett system ur spel. Det kan till exempel handla om att skicka program som kopierar sig själva i det oändliga, tills processorn inte klarar av att utföra processen längre.

DDoS-attacker (Distributed Denial-of-Service) är en annan variant. Då används ett mycket stort antal maskiner i botnets till att skicka så mycket data att det överskrider offrets bandbredd, och får webbplatsen eller tjänsten att krascha. Den gemensamma nämnaren är att ett system tvingas utföra så krävande uppgifter att det kraschar.

3. LPWA

Low-Power Wide-Area Network (LPWA) är en typ av trådlöst kommunikationsnätverk som lämpar sig mycket väl för IoT. Det har stor räckvidd men stöder lägre hastigheter än till exempel 4G för mobiltelefoner. Kommunikationsmodulerna som används för LPWA kommer att ha en lägre kostnad och dra lite ström – något som gör att LPWA är perfekt för en rad IoT-tillämpningar. Här finns det en rad konkurrerande standarder, såsom NB-IoT och LoRa.

 

4. Smart city

Smart city, eller smart stad, är vad vi kallar en stad där IoT genomgående har integrerats i allt från trafik till skolor och sjukhus. Genom att använda denna teknik kan vi effektivisera genom automatisering och skapa bättre och mer miljövänliga lösningar för invånarna.

 

5. VPN

VPN (Virtual Private Network) är en sluten krypterad förbindelse (så kallad tunnel) på internet. För att få åtkomst måste du genomgå en autentiseringsprocess. VPN är en mycket säkrare nätverkstyp än det öppna internet, och lämpar sig därför perfekt för IoT-ändamål.

Alla ovanstående definitioner är hämtade från vårt IoT-lexikon, som du kan ladda ner gratis för mer information. 

 

iot_lexicon_se

 

IoT

Per Christian Foss

Av Per Christian Foss

Per Christian har 7 års erfarenhet av området Sakernas Internet (Internet of Things), inom affärsutveckling, försäljning och produktledning. Han har ett stort engagemang för IoT, för hur man genom att koppla enheter till internet kan nå stora fördelar för företag, för enskilda individer och för samhället som helhet. Per Christian har arbetat med en lång rad vertikaler inom IoT, såsom connected cars (uppkopplade bilar), smarta hem, säkerhetslösningar och självkörande bussar.
false
iot_addsecure